Webinaarit

Airut-hankkeen webinaareissa käsitellään generatiivisen tekoälyn heijastuksia lukiokoulutukseen. Tarkastelemme ilmiökenttää niin oppiaineiden, opettajan työn kuin laajojen systeemisten vaikutusten kautta. Webinaaritallenteet löytyvät YouTube-soittolistalta ja ne on suomenkielisen tekstityksen lisäksi konekäännetty englanniksi, ruotsiksi ja viroksi. Jos webinaarin esiintyjä on jakanut esitysmateriaalin, linkki siihen löytyy tallenteen selitekentästä sekä alla olevista webinaarien lyhyistä kuvauksista.

  • 9.11.2023 Erkka Laininen OKKA-säätiö: Planetaarinen sosiaalipedagogiikka
  • 30.11.2023 Riikka Marttinen ja Sofia Storberg Erilaisten oppijoiden liiton Apuvälinekeskus: Erilaiset oppijat ja tekoäly
  • 14.12.2023 Kari A. Hinkitikka ja Lauri Ylä-Jussila Otavia: Kuvageneraattorit ja joulukorttiaskartelua tekoälyllä
  • 2.1.2024 Jukka Lehtoranta: Mitä on tekoälylukutaito – tai paremminkin tekoälytoimijuus?
  • 1.2.2024 Mika Setälä Lempäälän lukio: Tekoäly ja lukiomatikka
  • 7.3.2024 Miika Miinin Eduks Lappeenranta: Tehtävät tekoälyaikakaudelle. Matleena Laakso: Avoimesti jaetut tekoälykoulutusaineistot ja AI Padletiltä linkkivinkit.
  • 28.3.2024 Robert Bahr Espoo: Tekoälyhavaintoja perusasteelta.

9.11.2023

Uudistava pedagogiikka

Airut-hankkeen ensimmäisessä webinaarissa 9.11.23 Erkka Laininen OKKA-säätiöltä esitteli Arto O. Salosen, Juha Hämäläisen ja Stephen Sterlingin kanssa kehittämäänsä planetaarisen sosiaalipedagogiikan (PSP) viitekehystä. Puheenvuoro rakentaa pohjaa kriittiselle ja uudistavaa oppimisprosessia edistävälle pedagogiselle kehittämiselle. PSP on vahva puolustus ihmisyyden ja myötätuntoisen maailmasuhteen puolesta. Lähteet: Salonen, Arto O., Laininen, Erkka, Hämäläinen, Juha & Sterling, Stephen 2023. A Theory of Planetary Social Pedagogy. Educational Theory 73 (4).

30.11.2023

Erilaiset oppijat ja tekoäly

Toisen webinaarin vieraina olivat Erilaisten oppijoiden liiton Apuvälinekeskuksen erityisasiantuntija Riikka Marttinen ja kokemusasiantuntia Sofia Storberg.

Erilaisten oppijoiden liiton YouTube-kanavalta löytyy lisää hyviä opiskeluvinkkejä ja tietoa. Liiton Oppimisen apuvälinekeskus on myös hyvä paikka etsiä erilaisia keinoja helpottaa opiskelua – monet apuvälineistä ovat digitaalisia tai toiminnanohjauksen menetelmiä.

Webinaarin diapaketti löytyy täältä.

14.12.2023

Kuvageneroinnilla joulukortteja

Airut-hankkeen kolmas webinaari auttaa jouluaskartelijoita. Tutustumme kuvageneraattoreiden kanssa työskentelyyn. Kuvien kanssa on omat tyylinsä ja tapansa muotoilla tuloksellisia kehotteita ja versioda tuloksia niin, että pääsee kohti omaa tavoitetta. Kuvageneroinnin pariin opastavat Lauri Ylä-Jussilla ja Kari A. Hintikka Otavialta. Diapaketti löytyy

Webinaarin diapaketti löytyy täältä.

2.1.2024

Tekoälytoimijuus – mitä se on?

Neljäs webinaari vie meidät perusasioiden äärelle. Jukka Lehtoranta kuvailee ja pohtii tekoälylukutaitoa, miten sitä on määritelty ja mitä se voisi sisältää. Hänen viestinsä on, että oikeastaan me voisimme korostaa tekoälytoimijuuden tulokulmaa, omaa aktiivista otetta tekoälyn hyödyntämiseen. Toimijuudessa painottuu ymmärtämisen (lukutaidon) lisäksi eettinen ja viisas tekoälyn hallinta ja sen toimintaan vaikuttaminen.

Webinaarin diapaketti löytyy täältä.